PIELĘGNACJA PAZNOKCI
Paznokcie
są odzwierciedleniem stanu zdrowia organizmu. Paznokcie to przydatki
skóry w formie kieszonkowatych wgłębień. To rogowe płytki znajdujące
się na końcach palców stóp i rąk. Powstają z nabłonka. Paznokcie rąk są
lepiej rozwinięte niż paznokcie stóp. Żywe keratynocyty przekształcają
się w martwe, zrogowaciałe komórki. Pod wpływem procesu pogrubienia,
usztywniania ścian komórek oraz ich łączenia tworzy się odporna warstwa
rogowa (twarda keratyna paznokciowa).
Płytka paznokciowa wyrasta z kieszeni paznokcia. Paznokieć oraz jego łożysko tworzą:
• płytka paznokciowa,
• kieszeń i wał paznokcia,
• obrąbek naskórkowy,
• macierz paznokcia,
• łożysko paznokcia (znajdujące się pod płytką paznokciową)
• obłączek.
Obrąbek
naskórkowy uszczelnia kieszeń paznokcia. Uszkodzenie obrąbka może
spowodować wystąpienie stanów zapalnych. Płytka paznokciowa jest
półprzezroczysta, prześwituje przez nią macierz, w której są liczne
naczynia włosowate - stąd różowa barwa paznokci. Zdrowe paznokcie są
wypukłe zarówno w wzdłuż jak i w poprzek. Grubość paznokcia to ok. 0, 5
mm (u mężczyzn płytka paznokciowa jest zwykle grubsza). Paznokcie rosną
z prędkością ok. 1mm tygodniowo (uzależnione to jest od wielu czynników
np. wiek, stan zdrowia, środowisko w którym się przebywa) Usunięty
paznokieć odrasta po trzech miesiącach. Po 30 roku życia paznokcie
rosną wolniej.
Na wygląd i kształt paznokci mogą niekorzystnie wpływać czynniki wewnątrzpochodne takie jak:
• zaburzenia odżywiania (niedobory pokarmowe),
• choroby przemiany materii,
• schorzenia narządów wewnętrznych,
Wpływ na stan paznokci mają także czynniki zewnętrzne:
• wilgoć,
• temperatura
• rodzaj wykonywanej pracy
• sposób pielęgnacji i ochrony
Często
trudno jest określić, co powoduje deformacje paznokcia, zwłaszcza że
szkodliwe czynniki mogą się na siebie nakładać. Ważnym elementem
zachowania paznokci w zdrowiu jest ich codzienna pielęgnacja i higiena.
Każdy, kto chce mieć zadbane i piękne paznokcie u rąk i stóp, powinien w sposób kompleksowy dbać o ich zdrowie przez:
• właściwe odżywianie,
• odpowiednie obuwie (w przypadku paznokci stóp),
• leczenie współistniejących chorób,
• obserwację wyglądu swoich paznokci,
• właściwą pielęgnację,
• właściwą ochronę.
Na wygląd paznokci trzeba zwracać szczególną uwagę w takich sytuacjach jak:
• rekonwalescencja po chorobach infekcyjnych,
• w zespołach zaburzeń wchłaniania,
•
w wyniku zaburzeń prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych i
wtórnie do nich występujących niedoborów składników pokarmowych
(witamin, białek, mikroelementów),
• w okresie przedwiosennym (kiedy dostęp do owoców i jarzyn jest utrudniony),
• w wyniku stosowania nieprawidłowej diety.
Nasz
sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na zdrowie i wygląd paznokci.
Składniki pokarmowe, które mają ogromny wpływ na nasze paznokcie to:
• białko, a przede wszystkim egzogenne aminokwasy (np. fenyloalaninę, metioninę, lizynę) - białko jajka, mleko, ser, ryż,
• wapń - jabłka, brokuły, owies, ryby, kapusta, buraki, pomarańcze, fasola,
kabaczek, melon, pomidory, tofu, żyto, gruszki, soja, jęczmień, orzechy
włoskie, morele, migdały, brukselka, kalafior, marchew, seler, sezam,
jaja, nać pietruszki, cebula, ziarna słonecznika, gryka, bakłażan,
soczewica, grzyby, groszek, oliwki, jogurt, czosnek, orzechy nerkowca,
wiśnie, daktyle, por, grejpfrut, pszenica, fasola mung, brzoskwinie,
ziarna dyni
• żelazo -
szpinak, awokado, owies, tofu, soja, orzechy włoskie, pokrzywa, żyto,
morele, ostrygi, kaczka, brukselka, kukurydza, sezam, jaja, nać
pietruszki, ziarna słonecznika, grzyby, groszek, oliwki, orzechy
nerkowca, daktyle, pszenica, fasola mung, ziarna dyni
• krzem - świeże warzywa i owoce oraz rośliny lecznicze (skrzyp),
• magnez -
brokuły, jabłka, proso, kapusta, melon, orzeszki piniowe, kiwi, fasola,
buraki, owies, kabaczek, pomidory, tofu, jęczmień, kurczak, żyto,
orzechy włoskie, morele, kokos, migdały, brukselka, kalafior, gruszki,
marchew, kukurydza, sezam, seler, cebula, ziarna słonecznika, gryka,
grzyby, soczewica, groszek, orzechy nerkowca, grejpfrut, pszenica,
sałata, fasola mung, brzoskwinie, ziarna dyni
• cynk - buraki, kapusta oraz kiełki pszenicy
• potas -
truskawki, proso, kapusta, melon, ziemniaki, pomarańcze, fasola, kiwi,
ryż(brązowy), szpinak, awokado, buraki, kabaczek, tofu, szparagi,
maliny, kurczak, banany, żyto, orzechy włoskie, rzeżucha, rzepa,
ananasy, jęczmień, karczochy, kokos, papaja, migdały, brukselka,
kalafior, rzodkiewki, gruszki, marchew, kukurydza, sezam, seler, figi,
cebula, słonecznik, gryka, soczewica, czosnek, por, jeżyny, grejpfrut,
nasiona lnu, cytryny, pszenica, ogórek, sałata fasola mung,
brzoskwinie, ziarna dyni, żurawiny, pieprz.
• witamina H (biotyna),
• witaminy z grupy B -
brokuły (B3, B5), Proso (B3), orzeszki piniowe, ziemniaki (B3), szpinak
(B6), awokado (B3, B5), owies (B5), kurczak (B3, B6), banany (B6), soja
(B3), ostrygi (B12), migdały (B2, B3), brukselka, (B3, B6), kukurydza
(B3), ziarna słonecznika, papryka, daktyle (B3), seler naciowy (B3),
pszenica (B3, B5, B6), fasola mung (B3, B5) • witamina F
Nasze
pożywienie jest często ubogie w te składniki pokarmowe. W niektórych
stanach chorobowych czasami ich stosowanie jest niewskazane. Należy
wtedy skorzystać z preparatów uzupełniających ich niedobór.
Preparaty dostępne w aptekach i sklepach zielarskich (bez recepty) wzmacniające paznokcie:
• H-Panthoten
• Revalid
• Wyciąg ze skrzypu polnego z witaminami
• Merz Spezial Dragees
• FrutiCal
• Silkan
• Natural Vit + Skrzyp
• Vita-Fem
• łyżeczka zmielonego siemienia lnianego dziennie
Właściwy
sposób pielęgnacji paznokci także nie pozostaje bez wpływu na ich
wygląd i zdrowie. W codziennej pielęgnacji kieruj się takimi
wskazówkami:
• Do mycia rąk
używaj specjalnych emulsji i żeli bez mydła, zawierających odżywcze,
natłuszczające składniki. Nie wysuszają skóry rąk i skórek wokół
paznokci.
• Po umyciu dłoni, zawsze wcieraj w nie krem do rąk i paznokci (z substancjami odżywczymi, witaminami i olejkami).
• Nie obgryzaj paznokci - jeśli jest to Twój nawyk, walcz z nim za pomocą gorzkich żeli, lakierów
•
Nie obcinaj paznokci zbyt krótko, może to powodować bolesność, ułatwia
wnikanie brudu i bakterii pod płytkę paznokciową, nie wygląda zbyt
estetycznie i może być przyczyną zadzierania się paznokci
•
Do zabiegów manicure lepiej nie używaj ostrych, metalowych przyrządów:
cążków czy pilniczków. Bardzo łatwo uszkodzić nimi płytkę. Jeśli
narzędzia nie są wysterylizowane grozi Ci infekcja. Metalowe pilniczki
zastąp pilnikami papierowymi lub mineralnymi. Do odsuwania skórek
używaj patyczków drewnianych. Jeśli przyzwyczajona jesteś do wycinania
skórek spróbuj odejść od tej metody
•
Paznokcie (zwłaszcza długie) niszczą się podczas pisania na komputerze.
Ich końce rozdwajają się, gdy silnie uderzasz w klawisze. Postaraj się
nauczyć w taki sposób pisać na klawiaturze aby uderzać tylko opuszkami
palców nie paznokciami.